Ako sa dorozumieť v reštaurácii po nemecky

Ako sa dorozumieť v reštaurácii po nemecky

Učenie sa nového jazyka môže byť náročné, ale môže to byť aj veľmi obohacujúca skúsenosť. V dnešnom svete sa síce takmer všade dorozumieš anglicky, ale schopnosť vedieť sa dorozumieť aj ďalším svetovým jazykom je nepostrádateľná. Obzvlášť dôležité to je v prípade, ak pracuješ ako čašník, servírka alebo si vášnivý cestovateľ.

Je skvelé, ak ovládaš základné slovíčka ako sú pozdravy a zdvorilostné frázy. Keď však prídeš do reštaurácie v Rakúsku, Nemecku či vo Švajčiarsku, alebo ak v reštaurácii pracuješ a príde hosť, pre ktorého je najpohodlnejšie hovoriť po nemecky, vtedy sú potrebné frázy na komunikáciu používané v gastronomických zariadeniach.


Či už si v pozícii personálu alebo hosťa, potrebuješ tieto frázy buď vedieť povedať alebo im porozumieť a reagovať. Celkovo by sa táto téma dala rozdeliť na štyri časti:

1. Uvítanie a základná komunikácia

Keď prídeš do reštaurácie, základom je pozdrav a uvítanie. V niektorých podnikoch vyššej triedy, resp. v tých luxusnejších Ťa čašník dokonca privedie k stolu alebo sa môže spýtať, či máš rezervovaný stôl.

2. Objednávka a obsluha

V tejto časti je potrebná najrozsiahlejšia slovná zásoba. Ako čašník nemusíš stále opakovať stále rovnakú frázu, keď sa hosťa pýtaš, či si už vybral a chce si objednať. Je množstvo fráz, ktorými sa spýtaš v podstate to isté, no pôsobíš profesionálne, keď vieš používať synonymické výrazy. A ak si v pozícii hosťa a tiež ovládaš všetky tieto frázy, nestane sa, že Ťa čašník otázkou zaskočí. Pri objednávke jedla to zďaleka nekončí. Jedlá v jedálnom lístku majú občas názov, podľa ktorého netušíš, čo je to za pokrm alebo sa nevieš rozhodnúť a v tomto prípade sa môžeš čašníka spýtať, čo by Ti odporučil. Zriedka môže nastať situácia, že jedlo, ktoré si vyberieš, sa už minulo a čašník Ťa na to upozorní, prípadne Ti odporučí niečo podobné. Pri objednávke jedla sa Ťa čašník určite opýta aj na nápoje a možno Ti ponúkne aj dezert či kávu.

3. Sťažnosti

Táto téma je oproti predchádzajúcej úplne zanedbateľná, čo sa týka slovnej zásoby, avšak stále veľmi dôležitá, hoci aj pre hosťa aj pre podnik je lepšie, aby bolo všetko v poriadku. 😊

4. Platba

Na prvý pohľad si možno pomyslíš, že k téme platba nepotrebuješ žiadnu slovnú zásobu. Veď čašník prinesie doklad a zaplatíš. Samozrejme, aj to je riešenie. Predstav si však – nie je praktickejšie vedieť si vypýtať účet? Ak vieš komunikovať, tak rozumieš čašníkovi, keď sa spýta, či chceš platiť kartou alebo v hotovosti, a ak ste väčšia skupinka, je dobré ujasniť si aj to, či má čašník priniesť účet každému zvlášť alebo predložiť spoločný účet jednému zo skupiny.


Všetky frázy potrebné na komunikáciu v reštaurácii v nemčine nájdeš vo videoknihe 77 nemeckých fráz, ktoré čašníci potrebujú vedieť. Je určená rovnako pre čašníkov, ktorí sa chcú vedieť dorozumieť s nemecky hovoriacimi zákazníkmi, ako aj pre každého, kto plánuje navštíviť nemecky hovoriacu krajinu a úspešne sa po nemecky dorozumieť v reštaurácii či v kaviarni. Videokniha obsahuje všetky potrebné frázy a výrazy, ktoré potrebuješ vedieť na úspešnú komunikáciu.

Výhodou videoknihy je hlavne to, že počúvaš výslovnosť fráz a zároveň ich aj vidíš napísané. Vďaka tomu sa naučíš, ako sa jednotlivé frázy píšu, keďže výslovnosť je odlišná od písaného textu. Videoknihu môžeš pozerať alebo len počúvať, a to kdekoľvek. V pohodlí domova, vonku na prechádzke alebo využi efektívne čas pri cestovaní. K videoknihe dostaneš aj e-knihu 77 nemeckých fráz, ktoré potrebujú čašníci vedieť, ktorá je samostatne nepredajná. Videokniha spolu s e-knihou sú súčasťou online kurzu nemeckého jazyka pre čašníkov a servírky.

Ak sa chceš vedieť dorozumieť po nemecky v reštaurácii v zahraničí alebo ako čašník doma s nemecky hovoriacimi zákazníkmi, potom je videokniha 77 nemeckých fráz, ktoré čašníci potrebujú vedieť tou správnou voľbou.

Bonus na záver pre každého, kto rád cestuje a využíva zľavy na ubytovanie! Vieš o tom, že existuje platforma, vďaka ktorej si môžeš rezervovať ubytovanie na celom svete lacnejšie niekedy až o 60 % v porovnaní s ostatnými rezervačnými systémami na internete? Nevieš, ako je to možné? Tak si prečítaj Gastro Deutsch odporúča... – záložka Quest. Stačí si vybrať vysnívaný hotel a my Ti radi zľavu sprostredkujeme.

Využi zľavu na ubytovanie, nauč sa komunikovať v reštaurácii po nemecky a vychutnávaj si nezabudnuteľné zážitky pri cestovaní.